dimarts, 8 de maig del 2018

Excursió

El temps ens ha permès fer l'excursió prevista i passàvem pena, ja que aquest temps ens feia patir si podríem o no poder disfrutar de la Balear i la resta de l'excursió. A les 10h ens esperava na Ruth, la monitora, que ens va presentar a la tripulació de la Balear. Ens va explicar una mica d'història i les normes que havíem de seguir. Primer de tot, mans lliure per passar la passarel·la, deixam motxilles i a posar-se el salvavides.

La Balear és una barca de bou mallorquina construïda el 1924 a les drassanes dels germans Ballester, fa 13,95 m. d'eslora i 4,56 de màniga. És l'única embarcació d'aquestes característiques que es conserva a Mallorca dissenyada amb unes línies de navegació exclusives per a la vela i per a la pesca del bou amb parell, però l'any 1925 fou motoritzada.
Va servir com barca de pesca fins a l'any 1995, en què el seu propietari va decidir canviar-la per una barca més moderna. Per tal de poder accedir a la subvenció per a la renovació de la flota pesquera s'havia de procedir a la seva destrucció material, per evitar-ho el Consell de Mallorca, a proposta del Conseller de Cultura i Patrimoni, Damià Pons i Pons, la va declarar Bé d'interès cultural amb la categoria de Monument, l'any 1998.
Aleshores el propietari, Manuel López Reche, la va donar a la institució insular, que va promoure, mitjançant Fodesma del Departament de Promoció i Ocupació, una escola taller, i una brigada de mestres d'aixà formada per exalumnes, que procedí a la seva restauració entre gener de l'any 2000 i juny de 2004.
Des de llavors l'embarcació es destina a activitats pedagògiques i ha participat a diversos esdeveniments d'embarcacions clàssiques o de vela llatina a nivell internacional.





 Amb l'ajuda d'unes làmines, coneixem algunes de les eines que empraven els mestres d'aixa per fer els vaixells.
 Localitzam i aprenem els diferents noms relacionats amb els vaixels: babor, estribor, proa, popa, nusos, milles, màstil, estació marítima, far... Xerram de la contaminació dels mars, dels grumers, vells marins, tortugues...
 Passam devora de un dels creuers més grans del món. Rocòdrom i parc acuàtic tenia i tot!


I després, mentres els nins i nines de 4t són amb el vaixell, a nosaltres ens toca anar al Mercat de Santa Catalina. Primer hem de fer grups de 3 ò 4, se'ls hi assigna una fruita a comprar i se'ls hi donen uns euros. Com ho hem de fer? Primer localitzarem la fruita a comprar, ens fixam o demanam el preu, comparam i calculam si els doblers ens bastaran. Si no ens basten, hem de cercar a les mestres per demanar la quantitat que ens falti.

Repassam altres normes: no se corr, no se crida, no podem sortir del mercat, no ens podem moure tot sols pel mercat...  Ens fixam amb els senyals i començam el nostre recorregut fins arribar al mercat.




Fins i tot ens fan algun descompte i ens deixen tastar la fruita!
Ja tenim la compra feta, tornam a trobar-nos amb els nins i nines de 4t i a la Feixina ens trobam amb un rellotge de sol i amb els noms del vents.

Tenim l'oportunitat d'entrar dins la Llotja i això que no hi ha exposició i no està oberta al públic, però... n'Iris té un contacte que ens explica algunes coses i fins i tot ens deixa pujar al terrat. ESPECTACULAR! Som molt afortunats!


Ja començam a tenir gana, així que cercam un lloc amb ombra i amb poc moviment de persones i és que Palma ja està plena de turistes! Això d'haver vist un cigne, ens ha agradat molt.


Anam a fer una volta pel Parc de la Mar. Se poden banyar aquí? Hi ha peixos? i com monten el cinema d'estiu? I passam per davall de la Catedral. Avui hem pogut veure-la des de la mar i ara la tenim molt aprop. Ens fixam amb el rosassa i ens crida l'atenció que dos pics a l'any es formi un 8 amb el sol i els vidres de colors. Investigarem a classe!

Fa molt de sol per estar al Parc jugant, així que tenim pla B, entrar als banys àrabs! Un vídeo explicatiu de 5 minuts per entendre una mica millor allò que veurem.

N'Aina ens explica que és com "un spa" dels d'ara. Antigament, els àrabs, que ocupaven Mallorca, solien reunir-se en banys com aquest. Es dividien en 3 sales diferenciades: una sala molt calenta, una altra sala on s'ensabonaven i la tercera amb aigua molt freda.

I fins aquí la nostra excursió. Encara ens queda berenar de tot allò que hem comprat al mercat! Hem disfrutat molt!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada