dijous, 14 de juny del 2018

Fraccions

Començam el que serà el darrer tema d'aquest curs de matemàtiques i ho feim amb xocolata i és que les fraccions poden tenir gust a dolç. Donar l'enhorabona als nins per saber aguantar-se les ganes de menjar xocolata i no poder fer-ho. Dos dies tocant les tabletes (abans hem fet mans netes) han estat una gran tentació. Començam!

Obrim les tabletes. Algunes arriben xapades, però no passa res. Feim com si fossin una sencera. Ens fixam en que són diferents, algunes tenen més bocins, altres menys.



 Ara, a una fitxa quadriculada hem de representar la nostra tableta, per això hem de saber quantes columnes i files fer. Això és la unitat, la tableta sencera.


 Toca fer la meitat. Ho representam amb la fracció 1/2 i ho podem dir "un mig o la meitat". Atenció que han de ser dues meitats iguals! i comencen a sorgir problemes. Hi ha tabletes que són imparells. Com ho podem fer? Necessitarem un ganivet. Col·laboració entre igual.
 Dibuixam i representam la meitat en la nostra fitxa. És hora de guardar les tabletes a la gelera i les ficam dins les carmanyoles.
 L'endemà, toca treballar 1/4 (un quart) i 1/8 (un octau). Anam per passes i anam guardant la resta de tableta. Xapam, pensam, ho dibuixam...


I arriben les conclusions:

- El número d'abaix se va multiplicant per dos! però la tableta cada vegada és més petita.
- Jo preferesc menjar-me 1/2 de tableta a 1/8
- Podríem seguir fent 1/16 i la següent seria... 1/32!
- Les parts sempre han d'esser iguals.

El nombre d'adalt se diu numerador i el d'abaix denominador. Paraules noves per a nosaltres!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada